Autogas combinatiesysteem

vialle_round_lpgHet is niet altijd nodig om volledig over te stappen op een LPG systeem. Er zijn mogelijkheden om een systeem aan te schaffen waarbij de motor draait op LPG en benzine. Dit kan voordelig uitpakken in gebieden waarbij autogas nog niet overal te krijgen is, maar kan bij sommige motoren ook zorgen voor een hoger vermogen. Dit systeem is alleen beschikbaar voor oudere auto’s die nog een carburateur gebruiken die de brandstof met lucht mengt of gebruik maakt van oudere, mechanische injectiesystemen.

Door een dergelijk systeem te gebruiken kan er op ieder moment worden gewisseld tussen autogas en benzine. Het is echter wel nodig om de auto te starten in de benzinemodus. Dit komt door de manier waarop het autogas in de motor wordt gebruikt. LPG is opgeslagen in vloeibare vorm, maar voordat het gas vermengd kan worden moet het verdampen. De energie die hiervoor nodig is wordt uit het koelsysteem gehaald van de motor. Op een koude motor werkt dit niet, daarom moet een koude motor een paar kilometer op benzine rijden voordat er overgeschakeld kan worden op LPG.

Het gebruik van dit systeem geeft geen subsidies of andere kortingen op de wegenbelasting. Dit komt deels vanwege het gecombineerde gebruik van benzine en autogas. Zelfs zonder dit voordeel kan het nog goedkoper uitvallen dan auto’s die puur op benzine rijden vanwege het hogere verbruik van oude auto’s. Het moet echter wel per auto worden afgewogen of de hoge aanschafprijs opweegt tegen het kleine financiĆ«le voordeel. Bij de aanschaf van een oudere tweedehands auto kan er echter wel gezocht worden naar deze lpg installaties.

Op het moment is de benzineprijs erg laag waardoor het gebruik van autogas systemen in Nederland gedaald is. Dit is ook een reden voor Nederlanders om hun oude LPG auto te verkopen voor een nieuwe auto. Deze kunnen vaak voor weinig gekocht worden.