Rijden op LPG

LPG in Nederland

lpg-nippel-nederland-bajonetLiquefied Petroleum Gas, ook wel bekend als LPG is een van de drie brandstofsoorten waarop personenauto’s binnen Nederland kunnen rijden. Momenteel zijn er drie generaties LPG brandstoffen;

  • G1
  • G2
  • G3

G3 is momenteel de modernste soort. Voor G3 installaties worden geen extra belastingen geheven, waardoor het voor bestuurders altijd voordelig is om een G3 installatie te laten installeren. Het inbouwen zelf kost tussen €2000 en €4000, wat in het begin een vrij prijzige investering is. Echter is LPG aanzienlijk goedkoper dan benzine, en zelfs Diesel. Hierdoor verdienen LPG rijders vrijwel altijd hun investering terug. De snelheid hiervan varieert uiteraard aan de hand van het aantal kilometers wat men rijdt op jaarbasis.

Nadat een LPG installatie ingebouwd is, dient de auto bij de RDW( Rijksdienst voor het Wegverkeer) gekeurd te worden. Aan het kentekenbewijs Deel 1 wordt dan de lettercode G3 toegevoegd. Vaak wordt de optie behouden om ook op benzine of diesel te rijden. Door middel van een ingebouwde button kan gewisseld worden tussen de twee brandstof soorten.

Voordelen LPG

Het rijden op LPG biedt een aanzienlijk aantal voordelen. Ten eerste is er de brandstofprijs; met een gemiddelde van €0,50/Liter is LPG gemiddeld 3 maal goedkoper dan benzine. Daarnaast is LPG ook beter voor het milieu. In tegenstelling tot dieselmotoren wordt geen roet uitgestoot. Daarnaast is de uitstoot van CO2 een stuk lager ten opzichte van benzine auto’s.

Nadelen LPG

Er zijn ook enkele nadelen aan het rijden op LPG. Het verbruik van een auto rijdend op LPG ligt gemiddeld 15-20% hoger dan bij benzine- en dieselmotoren. Daarnaast is het gebruik van deze brandstof ook belastender voor de motor, omdat geen gebruik wordt gemaakt van vloeibare brandstoffen die de motor smeren. Hierdoor wordt de temperatuur in de motor gemiddeld hoger. Dit kan mogelijk resulteren in het vaker moeten uitvoeren van onderhoud. Daarnaast vereist de LPG-tank ruimte in de kofferbak. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig vaak een tank op de positie van het reservewiel geplaatst. Hierdoor kunnen bestuurders echter geen reserve wiel meer meenemen.